Nu de eindejaarsfeesten achter de rug zijn, start het gemeentebestuur van Kasterlee met de ophaling van kerstbomen. Omdat de jaarlijkse kerstboomverbranding in Tielen en Lichtaart niet doorgaat, is het extra belangrijk dat de inwoners hun kerstboom tijdig buiten leggen voor ophaling.

Kerstbomen die voor 7 uur 's ochtends zonder versiering en zonder pot aan de straatkant liggen, worden door de technische dienst gratis opgehaald. De dag van ophaling kan herkend worden aan het kerstboom-icoon op de ophaalkalender. Je kan de kalender ook raadplegen op www.iok.be/ophaalkalender. "We hebben even overwogen om met de kerstbomen het BRT–gebouw aan de Noord-Zuidlaan te verwarmen, maar omwille van mogelijke kluiten met zand aan de bomen, wordt dit door de fabrikant van de houthakselketel afgeraden," zegt schepen van technische dienst Guy Van de Perre. "Er is bovendien voldoende zuiver snoeihout voorradig als hernieuwbare energie voor de houthakselketel." De kerstbomen worden afgevoerd naar de installatie van IOK-afvalbeheer in Beerse, waar ze mee op de composthoop gaan en zo alsnog een tweede leven krijgen.

(Geen) kerstboomverbranding

Zaterdag 9 januari gaat de jaarlijkse kerstboomverbranding door in Kasterlee aan de lokalen van de Kayak Club, Breevensedijk. Vanaf 18 uur kan je er terecht voor versnaperingen en warme dranken. Voor kinderen is er gratis warme chocolademelk en een wafel (indien vergezeld van hun ouders). Een deel van de opgehaalde kerstbomen wordt gebruikt voor de kerstboomverbranding in Kasterlee.

De geplande kerstboomverbranding in Lichtaart gaat dit jaar niet door. KSA Lichtaart heeft immers besloten hun kerstboomverbranding niet te organiseren omdat er op korte termijn geen geschikte alternatieve locatie kon gevonden worden die voldeed aan de bepalingen van het Vlarem, het Veldwetboek en het Bosdecreet. De initiële locatie, gelegen aan de KSA lokalen, werd immers door de brandweer negatief geadviseerd.

Ook in Tielen worden dit jaar geen kerstbomen verbrand. Ook hier gaf de brandweer een negatief advies voor de locatie. De organisatoren voorzien op zaterdagavond 9 januari wel een nieuwjaarsdrink bij sfeervolle vuurkorven op het pleintje aan de Broekstraat (pleintje achter de kerk).